Gezondheid Tips en meer
Hieronder vind u tips en adviezen, heeft u zelf een idee? Stuur uw tip naar ursula.vanderschaaf@gmail.com
Vaccineren & Gezondheidcheck € 30,-
​Elke pup krijgt via de moedermelk afweerstoffen tegen ziekten. Zodra deze weerstand verdwijnt (tussen de 9 en 15 weken leeftijd) kan de pup zelf weerstand opbouwen.
Vaccinatie is bedoeld om weerstand op te bouwen zonder echt ziek te worden. Om deze weerstand te behouden moeten inenting worden herhaald: sommige injecties jaarlijks. Anderen eens per 3 jaar.
​
Regelmatig bieden wij een Gezondheidscontrole inclusief Jaarlijkse enting voor € 30,-
​
Hou onze website in de gaten!
Omdat wij Deskundig en betrokken zijn werken wij nauw samen met Dierenkliniek Oudorp, waar persoonlijk contact hoog in het vaandel staat.
​
Maak op tijd een afspraak.
Hond erbij?
Het is niet zo gek als u af en toe denkt: zal ik er nog een hond erbij nemen? Maar of dit een goed idee is? Zou dit prettig zijn voor de hond die er al is? Voor elke op zichzelf staande situatie zal een afweging gemaakt moeten worden.
Schaf geen nieuwe hond aan om het (gedrags)probleem van de oude hond op te lossen. Bijvoorbeeld omdat de oude hond niet goed alleen kan zijn een hond erbij nemen. Dat zal geen oplossing zijn, want de oude hond wil gewoon dat de baas bij hem blijft.
Honden zijn wel roedeldieren maar niet elke hond kan goed overweg met elke andere hond. Het gezin functioneert als de roedel voor de hond. Een nieuwe hond erbij kan ook jaloezie opwekken, zeker als het een puppy is die heel veel aandacht gaat krijgen.
Aan de andere kant kan het voor een sociale hond heel fijn zijn om een maatje te hebben. Een puppy erbij gaat vaak het makkelijkst. De oudere hond kan zelfs in de opvoeding van een pup bijdragen. Een pup zal de oudere hond als zijn voorbeeld zien, dus zijn gedrag gaan imiteren. Dan is het wel fijn als de oudere hond een goed opgevoede hond is natuurlijk.
Komt er een hond bij in huis, laat ze dan kennismaken op neutraal terrein en ga pas daarna met de honden uw huis binnen. Geef de honden elk hun eigen plek om te liggen, slapen, eten en dergelijke. Wees er alert op dat u de aandacht goed verdeelt tussen de honden. Wilt u de nieuwe hond iets aanleren waar de oude al vertrouwd mee is, hou dan de oude hond erbij. Deze kan zijn rust overbrengen op de nieuwe hond.
Is het echter zo dat de oude hond het heel eng vindt of ongewenst gedrag vertoont, train dan de nieuwe hond zonder de oude erbij.
Bron: Petplan
Gedrag oude Hond
Oudere honden kunnen zich wat meer terugtrekken of afzonderen. Als er veel drukte in de omgeving is, bijvoorbeeld kinderen of een drukke hond, kunt u dit opmerken. Pijn of minder goed zicht, gehoor of reukvermogen zal de hond meer onzeker maken ten opzichte van zijn omgeving. Daarnaast kunnen klachten van dementie soms al vanaf 7 a 8 jaar leeftijd beginnen. Symptomen kunnen zijn:
desoriëntatie, bijvoorbeeld de weg even kwijt zijn, verwardheid
verlatingsangst of juist contact met mensen vermijden
verstoord dag- en nachtritme
onzindelijkheid
overmatig blaffen, bang zijn voor zaken waar hij nooit bang voor was
Wees alert op dit soort klachten en ga er niet te gauw van uit dat er niets aan te doen is. Laat uw hond onderzoeken door de dierenarts. Lichamelijke klachten kunnen vaak verholpen of verlicht worden en ook klachten van dementie zijn met medicijnen of voedingssupplementen te bestrijden of met hulp van een gedragstherapeut.
Bron: Petplan
Hond en Kind Samen
Het is fantastisch om (uw) kinderen op te laten groeien met een hond. Op jonge leeftijd raken ze op een natuurlijke manier vertrouwd met elkaar. Kinderen hebben vaak een hechte vriendschapsband met hun hond. Honden zullen kinderen echter niet automatisch als hun ‘baasje’ zien.Kinderen tot 12 jaar hebben nog niet overwicht op de hond. Dus zal de hond van een jong kind niet altijd een correctie accepteren. De hond zal mogelijk wel uw kind corrigeren als het iets doet wat de hond niet waardeert. Daarom is het belangrijk hond en kind niet alleen te laten.Hierbij nog wat tips:
leer kinderen om de hond met rust te laten en uit zijn buurt te blijven als hij in zijn bench of mand ligt of als hij aan het eten is. Andersom moet ook de hond uit de buurt blijven als u met uw kind aan het eten bent, dus geen bedelgedrag.
laat jonge kinderen niet alleen de hond uitlaten. Als er iets gebeurt en de hond wil ervandoor of raakt in conflict met een andere hond, dan kan je kind zich daar niet mee redden.
leer kinderen om de hond niet aan te staren of zo over de kop te aaien. Dit kan als bedreigend of uitdagend worden opgevat. Liever even aan de hand laten snuffelen en dan aaien aan de hals.
geen krachtspelletjes of trekspelletjes waarbij het kind iets uit de bek van de hond moet trekken. Liever zoekspelletjes of apporteerspelletjes.
laat uw kind niet liggend op de grond spelen met de hond erbij. Laat de hond ook niet op de bank. Zorg dat uw kind hoger zit dan de hond.
laat jonge kinderen niet de hond commanderen, de kans is groot dat de hond minder goed of niet luistert. Straf de hond niet waar uw kind bij is, mogelijk zal uw kind uw manier van optreden imiteren. Straf uw kind niet waar de hond bij is, mogelijk zal de hond u willen helpen.
Bron: Petplan
Hond in de Regen
Hond uitlaten in de regen, kan dat?
Het is weer bijna herfst! Voor veel mensen is dit vervelend, maar honden vinden herfstachtig weer vaak prettig. Lees hier waarom!
De bladeren vallen van de bomen, het wordt koud, het wordt eerder donker en het begint weer te regenen. Het is weer bijna herfst! Voor veel hondenbaasjes is dit een probleem. Er is namelijk niets vervelender dan de hond driemaal daags uitlaten in stromende regen. Is het nodig om internet te raadplegen, een regenpak aan te trekken of een paraplu mee te nemen voordat je met de hond op pad gaat? Of kan de hond wel tegen een regenbui?
Natuurlijk kunnen honden tegen hiertegen! Sommige honden vinden regen juist heerlijk en bloeien op zodra ze lekker mogen spetteren in plassen.
Natuurlijke Anti Vlooien en Tekenband,
Anti-tekenbanden met originele EM-X kralen
Onze anti-tekenbanden worden gemaakt van oersterk Para cord en kralen van 100% echt EM-X keramiek.
EM-X keramiek is keramiek gebakken van met EM (Effectieve Micro organismen) gefermenteerde klei. Tijdens het bakken is de informatie(trilling) en energie van de EM micro organismen in de klei opgeslagen die deze daarna weer afgeeft aan zijn omgeving en zorgt voor meer harmonie en een verhoging van de natuurlijke weerstand van uw hond. De trilling wordt door teken als zeer onprettig ervaren maar wordt door honden en mensen niet opgemerkt. De EM-X kralen zorgen ervoor dat uw hond minder aantrekkelijk wordt voor teken en dus minder snel gebeten zal worden. De kralen zijn natuurlijk en veilig en ook geschikt voor honden met allergieën en voor pups. Geen druppels, tabletten of chemische banden waarbij toch een hoeveelheid gif in het bloed van de hond terecht komt, maar een leuke geknoopte band met 100% veilige kralen.
100% originele EM-X keramiek kralen De kralen hebben een jarenlange werking Gemaakt van Para cord 550 type III, goede kwaliteit en veel kleuren
Geen druppels tabletten of chemische banden De hond kan gewoon met de band zwemmen (niet in chloor) Beschadigt de vacht niet De kralen hebben geen bijwerkingen en zijn 100% veilig Ook geschikt voor honden met allergieën en voor Pups.
​
Hoe de tanden van uw hond te reinigen
Als er nog geen tandsteen is gevormd, kunt u het gebit zelf reinigen door middel van tanden poetsen en hiermee de vorming van tandsteen voorkomen. Een gebitsreiniging kunt u dus zelf uitvoeren door middel van het dagelijks poetsen van de tanden en kiezen. Dit moet uw hond echter wel toelaten. Wij adviseren dan ook om het poetsen van tanden en kiezen bij een pup aan te leren. Het poetsen van tanden en kiezen kan met speciaal daarvoor ontworpen tandenborstels en honden tandpasta.
Hond en Chocola
Voor honden (en katten) is chocolade giftig. Het is de werkzame stof Theobromine in chocolade, die schade veroorzaakt bij onze huisdieren; zij kunnen deze stof niet goed verwerken. Heeft uw dier chocolade gegeten? Neem dan meteen contact op met uw Dierenarts! De eerste vergiftigingssymptomen treden binnen 1-4 uur na inname op. Symptomen kunnen zijn: Maagdarmklachten, onrust, hyperactiviteit, versnelde ademhaling, versnelde hartslag, veel plassen. Bij een zwaardere vergiftiging kan er koorts, desoriëntatie, beven, stuiptrekkingen, hartritmestoornissen en coma optreden. Symptomen kunnen dagenlang aanhouden. Dieren kunnen hieraan overlijden, dus wacht niet af!
Hartaandoening door vies gebit.
Honden zijn inderdaad vrij hard voor zichzelf. En doet het links pijn, dan kauwen ze gewoon met rechts. Dat wil niet zeggen dat ze er geen last van hebben.
Behandeling van het gebit moet onder narcose plaatsvinden. Naast het feit dat dit kosten met zich meebrengt, is het voor een eigenaar ook wel spannend, omdat de hond toch een dagje ouder wordt.
Een vieze, ontstoken mondholte heeft echter ook vervelende gevolgen voor de rest van het lichaam. Want er is een teveel aan bacteriën en viezigheid aanwezig in combinatie met teruggetrokken en ontstoken tandvlees wat snel bloedt. Deze bacteriën etc. komen in de bloedbaan terecht en zo ook in hart, nieren, lever en alle andere organen. Her en der in het lichaam kunnen ze ontstekingen veroorzaken waardoor organen blijvend beschadigd kunnen raken.
Een gebitsprobleem is dus geen onschuldig probleem en daarom is het van belang om dit te laten behandelen, juist ook bij een oudere hond met minder weerstand. Uw dierenarts kan u hierin een advies op maat geven voor uw eigen hond. Zo nodig kan een aangepaste narcose gebruikt worden die minder belastend is voor uw hond.
Naast het inspecteren en reinigen van de mondholte zullen de tanden en kiezen die niet goed zijn verwijderd worden, zodat de hond er geen last meer van heeft. Het mooie is dat na een gebitsbehandeling vaak door eigenaren opgemerkt wordt dat hun hond er echt van opgeknapt is en ook veel vrolijker is!
Bron: Petplan
Zomer Tips voor uw Hond
n de zomer is het heerlijk om buiten te vertoeven. Let goed op je hond want bij de tropische temperaturen kan je hond gemakkelijk oververhit raken. Om jou en je hond een relaxte zomer te bezorgen hebben we enkele adviezen op een rij gezet. Zomerweer adviezen:
Er zijn veel voorzorgmaatregelen die je in de zomer kunt nemen:
Ga niet extreem veel wandelen met je hond.
Vermijd wandelingen tijdens de warmste momenten van de dag. In de ochtend en later op de avond is het beter om te gaan wandelen.
Neem je de hond ergens mee naar toe? Zorg dan dat je voldoende water bij je hebt.
Zorg voor schaduw voor de hond.
Honden met weinig tot geen haar kunnen zich verbranden. Hou deze uit de directe zon.
Denk goed na of je de hond wilt vervoeren in de auto. Neem voldoende water mee.
Laat je hond niet in de auto zitten.
Asfalt kan enorm heet worden, let op met de kwetsbare hondenpoten.
Hond en Fruit
Waarschijnlijk herkent u het wel: uw hond staat vol verwachting te kijken als u fruit klaarmaakt. Valt er een stukje op de grond, dan is het hap-slik-weg. Zowel appel en banaan als ook sinaasappel en andere citrusvruchten, het is zo op. Maar heeft een hond ook fruit nodig? En is het gezond om de hond fruit te voeren? Mensen eten fruit omdat het lekker is, maar ook omdat het zo gezond is. Het bevat vitamine C en dat is nodig voor een goede weerstand. Honden hebben echter de mogelijkheid om zelf vitamine C aan te maken in hun lichaam. Daarom hebben ze hier niet per sé fruit voor nodig. Aan de andere kant kan het meestal geen kwaad de hond wat fruit als tussendoortje te geven, zolang het in kleine hoeveelheden is en goed verdragen wordt. Dus de hond mag er geen diarree van krijgen of andere klachten. Te veel fruit kan ook wat winderigheid veroorzaken. Enkele fruitsoorten kunt u beter niet aan uw hond geven:
Druiven, en ook rozijnen en krenten. Deze zijn giftig voor honden en kunnen ernstige klachten veroorzaken. Zorg dat uw hond er niet bij kan.
Avocado’s zijn ook niet geschikt voor honden. Ze bevatten per sine, een stof waar honden niet goed tegen kunnen.
Pas op met pitten, bijvoorbeeld van perziken en abrikozen. Deze bevatten cyanide, een stof die vrijkomt als de pit kapot gebeten wordt. Het is schadelijk voor de stofwisseling van de hond. Daarnaast brengen (grotere) pitten het risico met zich mee dat ze ergens vastlopen in de darmen van de hond. Vermijd dus dat uw hond ze opeet.
Gelukkig blijft er nog genoeg fruit over om lekker samen met uw hond van te genieten!
Hond mee op vakantie
Veel Nederlanders gaan een paar keer per jaar op vakantie. En blijven vaak niet in Nederland. Heeft u vakantieplannen? En gaat de hond mee? Lees onderstaande tips dan goed door.
Het is natuurlijk ideaal om samen met uw hond vakantie te vieren, samen lekker erop uit, wandelen, zwemmen en wat al niet meer. Er zijn genoeg parken en huisjes waar ook uw hond welkom is. Veel honden gaan ook mee naar het buitenland. In dat geval is een goede voorbereiding wel noodzakelijk.
Naast de verplichte rabiësenting zijn er meer zaken om rekening mee te houden. Een land kan aanvullende eisen stellen met betrekking tot invoer van een hond. Gaat u naar het zonnige zuiden, overweeg dan of uw hond de lange autorit aankan en ook de hoge temperaturen aldaar.
Richting Zuid-Europa nemen ook de risico’s toe om een ziekte of parasiet op te lopen die in Nederland niet of nauwelijks voorkomt. Zo zijn er ernstige ziektes die door teken overgebracht worden, zoals babesia en ehrlichia. Zandvliegjes kunnen uw hond besmetten met hartworm. Informeer ruim tevoren bij uw dierenarts hoe u uw hond het best kunt beschermen.
Wist u dat er ook speciale hondenvakanties bestaan? Dit zijn vakanties waar u veel andere hondenliefhebbers zult ontmoeten en er met een hele groep honden op uit zult trekken. Zowel in Nederland als in het buitenland is dit mogelijk. Soms is hier ook een training of cursus bij inbegrepen. Misschien een idee voor u en uw hond, om eens iets heel anders te doen.
​
Herken Hartproblemen bij uw Hond
In de loop der jaren kan het hart van jouw hond wat minder gaan functioneren. Hoe herken je de symptomen?
Het hart vervult een belangrijke functie in het lichaam. Het pompt bloed met zuurstof en voedingsstoffen rond door het lichaam, en voorziet alle organen en weefsels hiervan. Bij inspanning zal het hart harder moeten werken dan wanneer de hond slaapt. Het hart moet zich dus snel kunnen aanpassen aan de activiteit van de hond.
Sommige hartafwijkingen kunnen al van jongs af aan aanwezig zijn bij een hond, vaak zijn dit aangeboren afwijkingen. Maar ook in de loop der jaren kan het hart van jouw hond minder goed gaan functioneren. Je merkt misschien het volgende aan jouw hond:
hij heeft minder uithoudingsvermogen en is snel moe en hijgerig hoesten, soms benauwd zijn zelfs vermageren, maar mogelijk ook een dikke buik krijgen doordat vocht vastgehouden wordt de meest voorkomende hartaandoeningen die een oudere hond kan krijgen ontwikkelen zich geleidelijk. Het kan gaan om een aandoening van de hartkleppen of van de hartspier.
Indien U een van deze symptomen herkent bel uw Dierenarts!